Závislost na cukru: Dá se proti ní bojovat?

Že mezi drogy patří kofein, kokain nebo nikotin, to všichni dobře víme. Věděli jste však, že mezi návykové látky patří i obyčejný cukr, který se schovává u vás doma ve spíži? Jelikož cukr může ohrožovat vaši štíhlou linii a zdraví, podíváme se na vše, co byste měli o závislosti na cukru vědět.

K cukru má mnoho lidí pozitivní vztah. Už v mládí se totiž naučíme, že co je sladké, to nám chutná a vzbuzuje to v nás řadu pozitivních pocitů. Problém je v tom, že nadměrné množství cukru není pro člověka prospěšné.

Situaci nepřispívá ani skutečnost, že řada z nás se naučila pravidelně kupovat slazené limonády a džusy, sladké pomazánky, slazené cereálie, sušenky a další pekárenské výrobky, na jejichž konzumaci si můžeme snadno vypěstovat závislost.

Dá se proti závislosti na cukru nějak bojovat? A jak se vůbec pozná? Na to vše se zaměříme v následujících několika odstavcích.

Přidané cukry

Donut s vysokým obsahem přidaného cukru

Než se pustíme do rozebírání toho, jak se cukru vyhnout, je potřeba si ujasnit, kdo je hlavní nepřítel. Překvapivě nejde o jakékoliv sacharidy (které se například přirozeně nachází v těstovinách a klasickém pečivu), ale o přidaný cukr, který se dává například do cukrovinek, limonád a sladkostí. Z toho důvodu je potřeba právě tyto pochutiny a nápoje v jídelníčku výrazně omezit.

Cukrový detox

Omezení přidaných cukrů je chvályhodné rozhodnutí, ne každý ale dovede závazek, který učinil sám sobě, dodržet. (Cukr totiž může být podobně návykový, jako třeba kokain.) Navíc, na začátku snažení se pravděpodobně setkáte s abstinenčními příznaky, skrze které si tělo bude žádat svoji pravidelnou dávku přidaného cukru.

Mezi abstinenční příznaky patří:

  • Úzkost
  • Zhoršená nálada
  • Změna spacích návyků
  • Touha po cukru
  • Nevolnost
  • Únava

I když to nebude jednoduché, vyplatí se vytrvat, protože z dlouhodobého hlediska se vám tímto způsobem podaří odvrátit spoustu nepříjemných problémů. (Mezi které patří třeba cukrovka II. typu.)

Kostičky cukru na růžovém pozadí

Tipy, jak omezit příjem cukru

Když stojíte na startovní čáře, omezení příjmu cukru se vám může jevit jako nadlidský úkol, který nemůžete zvládnout. Opak je ale pravdou. Stačí, když ve svém životě uděláte pár menších změn, kterých se budete držet, a půjde to skoro samo.

Omezení limonád a džusů

Prvním krokem je omezení nápojů, které obsahují cukr. Kromě slazených limonád byste měli omezit i popíjení sladkých džusů. Pokud už na nějaký dostanete chuť, nalijte do sklenice malé množství džusu a ten pak zřeďte vodou. Také se snažte přestat sladit čaj a kávu a omezte popíjení alkoholu.

pexels ofir eliav 7783241 scaled

Čtěte etikety

Přidaný cukr se často schovává i na místech, na kterých byste to rozhodně nečekali. (Například v kečupu.) Platí, že čím je ingredience ve složení výš, tím větší množství jí v daném produktu najdete. (Pokud má tedy něco na začátku cukr, pravděpodobně to pro vás bude nevhodné.)

Výrobky bez přidaného cukru

V dnešní době už naštěstí existuje spousta výrobků, které na obalu deklarují, že jsou bez přidaného cukru. Platí to i o některých zdravějších cukrovinkách. Pokud tedy máte na něco vyloženě chuť, naučte se, které výrobky jsou bez přidaného cukru a následně je preferujte před ostatními sladkostmi.

Bojovali jste někdy se závislostí na cukru? Pokud ano, co vám ji pomohlo překonat?

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/experts-is-sugar-addictive-drug – Je cukr návyková látka? (anglicky)

https://www.healthline.com/health/sugar-detox-symptoms – Cukrový detox (anglicky)

Napsat komentář