Zdravá pizza z jogurtu: Recept v 5 krocích

Pizza se řadí mezi nejoblíbenější jídla dneška. Těst na pizzu existuje spousta, ale málokdy bývají zdravá. Z toho důvodu se lidé, kterým není lhostejný zdravý životní styl, často zaměřují na zdravější alternativy, které dodají jejich tělu živiny a sníží obsah přijatého tuku. Dnes vám představíme pizzu s jogurtovým základem.

Pokud se zajímáte o zdravé vaření, určitě jste si všimli, že někteří lidé dělají základ na pizzu z květáku. Případně z jiné nízkokalorické zeleniny. Stále častěji se ale skloňuje i recept na zdravou pizzu z jogurtu. Kromě toho, že těsto mnohdy obsahuje jen dvě ingredience, na ni můžete dát další zdravé potraviny. Díky tomu budete mít pocit, že si užíváte něco nezdravého, co ale zároveň nijak významně nenaruší vaši tvrdou cvičební (nebo hubnoucí) rutinu.

Jak na to?

Zdravá jogurtová pizza

pexels vincent rivaud 2147491 scaled

Budete potřebovat:

  • 300 g samokypřící mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • ½ lžičky soli
  • 300 g přírodního jogurtu
  • 400 g krájených rajčat
  • 1 lžičku bylinek na pizzu
  • 2 špetky cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g sýru mozzarella
  • Sůl a pepř

Začněte tím, že si předehřejete troubu na 200 °C. Mezi tím si připravte omáčku, kterou uděláte tak, že ve větším hrnci zahřejete nakrájená rajčata (ideálně z plechovky) s bylinkami a malým množstvím cukru. Následně přidejte oloupaný a najemno nakrájený česnek a vše vařte asi 10 minut. Tento krok dokončete tím, že do směsi s rajčaty přidáte sůl a pepř.

Následně udělejte těsto, které připravíte smícháním mouky, prášku do pečiva a soli. Ve středu sypkých ingrediencí udělejte důlek a nalijte do něj jogurt, který důkladně zapracujete do suchého základu.

Aby se vám s těstem lépe pracovalo, dejte si ho na lehce pomoučněnou pracovní desku a důkladně ho propracujte. Poté ho rozdělte na čtyři menší bochánky. Z těch pak udělejte základ pro pizzu. Každé kolo dejte na samostatný plech, který vyložíte pečicím papírem. Každou pizzu dejte péct na cca 3-4 minuty do trouby.

Po chvíli otevřete troubu a těsto na pizzu otočte na druhou stranu. V tomto okamžiku navíc přichází čas na základ a na zdobení. Každé kolo potřete bohatým množstvím rajčatové omáčky a ozdobte ho sýrem mozzarella. Také nezapomeňte přidat sůl a pepř a klidně ještě pizzu posypejte kořením.

Takto pizzu pečte ještě asi 5 minut. Před podáváním můžete každé kolo ozdobit další mozzarellou a čerstvými lístky bazalky.

Zkoušeli jste někdy alternativní těsto na pizzu? Pokud ano, jak jste s ním byli spokojení? Bylo lepší než originální těsto na pizzu, nebo jste si museli zvykat?

Zdroje informací

https://www.bbc.co.uk/food/recipes/quick_cheats_pizza_88026 – Pizza bez droždí (anglicky)

 

Napsat komentář