Červená čočka na kyselo příprava: Recept v 10 krocích

Červená čočka je surovina, se kterou dokážete vykouzlit mnoho chutných receptů. Oblíbený je dhál, kari s červenou čočkou, polévka, salát se zeleninou a čočkou a mnoho dalších. V zimních měsících vás zase spolehlivě zahřeje polévka z červené čočky, do které můžete přidat i trochu pikantního koření. Co když ale máte rádi osvědčenou klasiku? V tom případě můžete vyzkoušet tento jednoduchý recept na červenou čočku na kyselo.

Abyste byli zdraví a netrpěli jste zažívacími problémy, měli byste si čas od času dopřát luštěniny, které vás zasytí a pomohou vám udržet normální činnost trávení. Červená čočka je pak speciálně oblíbená kvůli tomu, že není ve srovnání s ostatními druhy luštěnin tak nadýmavá. Co s ní ale máte v kuchyni dělat?

lentil gbd3e1ac27 1920

Recept na červenou čočku na kyselo

Budete potřebovat: 250 g červené čočky, 1 cibuli, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 3 lžíce octa, 1 stroužek česneku, 1 lžíci sádla, 4 vejce, chleba

Aby byla čočka lépe stravitelná, měla by se předem na několik hodin namočit do vody. Poté čočku propláchněte a dejte ji do čerstvé vody, kde ji můžete nechat vařit po dobu 15 minut.

Mezi tím nakrájejte cibuli a osmažte ji na sádle. Poté k ní přidejte uvařenou a slitou čočku s trochou původního vývaru. Na další pánvi mezi tím udělejte volská oka. Pokud chcete šetřit s tukem, můžete uvařit vejce natvrdo.

Poté do čočky přidejte sůl a pepř pro dochucení. Po krátkém povaření přidejte i ocet a rozlisovaný česnek. Vše důkladně promíchejte a přidejte mouku, která čočku trochu zahustí. Následně čočku ještě chvíli vařte, aby se všechny ingredience a chutě důkladně propojily.

Při servírování nezapomeňte na to, že čočka vyžaduje podávání s okurkou, protože se tak zlepší vstřebatelnost některých látek. Následně rozdělte připravená vejce a nakonec ukrojte přiměřený kus čerstvého chleba, který by neměl u tohoto jídla chybět.

Také máte rádi čočku na kyselo, nebo dáváte přednost jiným luštěninovým receptům? Budeme rádi, když nám své preference a recepty napíšete do komentářů pod článkem.

Napsat komentář