O snídani se říká, že je nejdůležitějším jídlem celého dne. A kdo ji vynechá, zadělává si na zdravotní problémy a na nekontrolovatelný přírůstek na váze. Jedná se o přežitý mýtus, nebo na té snídani něco doopravdy je? To a mnohem víc se dočtete v následujícím textu.
Už od dětství je nám neustále vtloukáno do hlavy, že každý den začíná snídaní. Ne všichni se ale tímto heslem řídí. Třeba proto, že v době vstávání nemají hlad a po násilně pozřeném jídle by se jim udělalo nevolno. Jiní ji zase přeskakují kvůli nedostatku času. Důvody její absence v našich životech jsou tedy doopravdy pestré.
Na druhou stranu, už naše babičky říkaly, že na všem je malé zrnko pravdy. Jak to tedy je?
Snídaně jako základ dne
Snídání je pro mnoho lidí důležité z mnoha příčin. V první řadě tělu dodáváme živiny po delší pauze, kterou představuje spánek. Jak víme, během něj dochází k regeneraci, která vyžaduje nakládání s tělesnými zásobami. Aby nám nechyběly, potřebujeme je co nejrychleji doplnit. Snídaně nám taky dodá energii k tomu, abychom podávali optimální výkony během dopoledne.
Když se nad tím zamyslíte, snídaně je také způsob, jak do svého jídelníčku dostanete více ovoce, zeleniny, sacharidů a bílkovin. Lépe tedy naplníte jejich denní hodnoty. V neposlední řadě se taky říká, že díky snídani nebudete v pozdějších hodinách propadat přejídání a vlčímu hladu.
Co jíst k snídani?
Aby se prospěšnost snídaně neminula účinkem, je důležité se pořádně zamyslet nad tím, co si pokládáte na talíř. (Raději žádná snídaně než koblihy, nebo jiné kalorické bomby.)
Správnou volbou jsou:
- Vejce
- Bílé jogurty
- Ovesné vločky
- Chia semínka
- Bobulovité ovoce (třeba ve formě smoothie)
- Ořechy
- Zelený čaj
3 recepty na chutné a zdravé snídaně
Granola
Budete potřebovat: ½ hrnku kokosového oleje, ¾ hrnku javorového sirupu, 2 lžíce třtinového cukru, 1 lžičku soli, 3 hrnky ovesných vloček, 1 hrnek kokosových vloček, ¾ hrnku slunečnicových semínek, ¾ hrnku dýňových semínek
Předehřejte troubu na 150° C a vyložte plech pečicím papírem. Vezměte misku a smíchejte v ní kokosový olej, javorový sirup, cukr a sůl. Do tohoto základu zamíchejte vločky, kokos a všechna semínka. Vše dejte na plech a každých 15 minut směs míchejte. Granola by se měla péct 45-55 minut.
Avokádový toast s vejcem
Budete potřebovat: 5 lžic olivového oleje, 2 vejce, 2 plátky chleba, ½ lžičky kari koření, 1 avokádo, 2 lžíce limetkového džusu, ⅛ lžičky soli, koriandr
Připravte na pánvi volská oka. V malém rendlíku připravte směs s kari koření a olivového oleje. Následně ji sejměte z plamene a postavte ji bokem. Rozmačkejte avokádo se šťávou z limetky a solí. Pak opečte dva plátky chleba, natřete je kari pastou s olivovým olejem, dejte na každý z nich vajíčko a posypejte čerstvě nakrájeným koriandrem.
Přes noc připravený chia pudink
Budete potřebovat: 2 hrnky ovesných vloček, 4 lžíce chia semínek, 4 lžíce medu, rostlinné mléko
Smíchejte vločky s chia semínky. Přidejte k ním med a rostlinné mléko. Všechno pořádně promíchejte (pokud si troufáte, můžete s celou směsí zatřást) a uložte do ledničky. Ráno ozdobte ovocem a můžete podávat. (Pro lepší manipulaci můžete chia pudink připravovat v jednotlivých miskách.)
Zdroje informací
https://www.healthline.com/health-news/is-breakfast-good-or-bad-for-weightloss – Vliv snídaně na redukci váhy (anglicky)
https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning – 12 zdravých potravin, které jsou vhodné na snídani (anglicky)
https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/easy/g871/quick-breakfasts/?slide=0 – Recepty (anglicky)