Žlučníková dieta: Seznam povolených a zakázaných potravin + jídelníček

Žlučník je malý orgán v dutině břišní, jehož funkce do velké míry souvisí s fungováním jater. Žluč, kterou posílá do systému, je pak důležitá při procesu trávení. Jenže, se žlučníkem má mnoho lidí nejrůznější problémy, takže může být na místě takzvaná žlučníková dieta, která může být vhodná během nejrůznějších epizod. Víte, co by v ní mělo správně být?

Žlučníkový záchvat nebývá ani trochu příjemný. Dostavit se mohou bolesti a křeče, které mohou vyústit dokonce až v koliku, která vyžaduje asistenci zdravotníků. Problém však spočívá v tom, že žlučníkové kameny, ale i další problémy s tímto orgánem, mohou být delší dobu nepoznány, protože se objeví právě až v kritické chvíli, kdy se nám udělá nějakým způsobem špatně. Někdy se na problémy tedy přijde čistě náhodně.

Perfektnímu stavu žlučníku navíc moc neprospívá ani skutečnost, že hodně lidí o jeho funkci a zdraví často vůbec nepřemýšlí. Kromě toho, že riziko žlučníkových kamenů a dalších problémů zvyšuje například rodinná anamnéza, roli může hrát i naše pohlaví. Má se totiž za to, že ženy jsou zhruba dvakrát častěji ohroženy vznikem žlučníkových kamenů než muži. V neposlední řadě bychom si měli všichni dávat velký pozor i na náš každodenní jídelníček a množství tuku v něm.

Co když už se ale problémy se žlučníkem jednoho dne objeví? Jak k nim správně přistoupit?

Vliv stravy na žlučník

vliv stravy na žlučník

Pravděpodobně největším rizikem pro tento orgán je jídelníček, který je bohatý na tuky, ale chudý na vlákninu. To znamená, že i během žlučníkové diety je důležité omezit přísun tuku.

Zajímavostí však je, že žlučníková dieta se v současné době vnímá spíš jako prevence nebo jako první pomoc při problémech se žlučníkem, které může doprovázet podráždění nebo bolest.

Co jíst? – seznam povolených potravin

Ať už vám žlučové kameny hrozí, nebo ne, vždy je dobré udržovat si zdravou tělesnou hmotnost a jíst stravu s nízkým obsahem tuku a cholesterolu, střídmou kalorickou hodnotou a vysokým obsahem vlákniny, protože ta je základem pro udržení normálního zdravotního stavu.

Mezi potraviny, které můžete vyzkoušet, patří:

  • Čerstvé ovoce
  • Čerstvá zelenina
  • Celozrnné výrobky (pečivo, těstoviny, rýže…)
  • Libové maso s minimem tuku
  • Nízkotučné mléčné výrobky

Z nápojů je pak vhodná voda. Případně i káva s obsahem kofeinu, která byla studována pro svůj potenciální účinek na prevenci žlučníkových kamenů u mužů a žen. Nezapomínejte ale na to, že příliš mnoho kávy může naopak škodit.

Co nejíst

co nejíst

Naprosto nevhodné jsou saturované tuky, které se často nachází v průmyslově zpracovaných výrobcích a polotovarech.

Dále se vyhněte:

  • Smaženým pokrmům
  • Pekárenským výrobkům a sladkostem
  • Plnotučným mléčným výrobkům
  • Tučnému červenému masu

Současně také nezapomínejte na to, že žlučníku prospěje ztráta přebytečných kil. Snažte se tedy i o větší kontrolu své hmotnosti.

Třídenní jídelníček na žlučníkovou dietu

Den 1

Celozrnný rohlík s malým množstvím másla a sýrem s nízkým obsahem tuku, čaj

Nízkotučný mléčný nápoj s ovocem

Přírodní plátek filé pečený v troubě se zeleninou a vařeným bramborem

Krájená zelenina s malým množstvím hummusu

Pečené vepřové maso se zeleninou

Den 2

Ovesná kaše připravená s vodou a slazená čekankovým slazením, zdobená ovocem, čaj

Mrkvový salát

Pečené kuře s rýží

Nízkotučný tvaroh s ovocem

Rizoto se zeleninou posypané sýrem

Den 3

Bílý jogurt s ovocem, čaj

Křehký celozrnný plátek s čerstvým sýrem a šunkou

Pečené kuřecí stehno bez kůže s bramborovou kaší

Jogurt s jablkem bez slupky

Těstovinový salát s tuňákem ve vlastní šťávě

A co pitný režim?

Ano, ať už problémy se žlučníkem máte, nebo ne, je důležité dbát i na dobře nastavený pitný režim. Ten je dokonce žádoucí i ve chvíli, kdy dojde k samovolnému posouvání žlučníkových kamenů žlučovody.

Během koliky pak jezte hlavně:

  • Suchary
  • Rýži
  • Těstoviny
  • Vařené ovoce

S máslem, byť může být v některých situacích dobře snášeno, spíš šetřete. A v budoucnu k němu hledejte vhodnější alternativy, ke kterým může patřit o vitamíny obohacený margarín.

Shrnutí

žlučníková dieta shrnutí

  • Žlučníková dieta je doporučována jako prevence pro lidi trpící problémy s žlučníkem
  • Zahrnuje omezení tuků a zvýšený příjem vlákniny
  • Povolené potraviny zahrnují čerstvé ovoce, zeleninu, celozrnné výrobky, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky
  • Nevhodné potraviny zahrnují nasycené tuky, smažené pokrmy, sladkosti, plnotučné mléčné výrobky a tučné červené maso
  • Pitný režim je důležitý a měl by zahrnovat vodu, přičemž během žlučníkové koliky jsou vhodné suchary, rýže, těstoviny a vařené ovoce
  • Rizikové faktory pro vznik žlučníkových problémů zahrnují genetické predispozice a životní styl, jako je stravování bohaté na tuky a nedostatečný příjem vlákniny. Ženy jsou obecně dvakrát častěji ohroženy vznikem žlučníkových kamenů než muži.
  • Kromě stravy mohou na zdraví žlučníku mít vliv i další faktory, jako je obezita a sedavý životní styl

Museli jste někdy dodržovat žlučníkovou dietu? Pokud ano, co vám v jejím průběhu nejvíc chybělo?

Napsat komentář