Vyzkoušejte tyto 4 zdravé recepty z květáku

Květák působí na první pohled jako nadýchaný obláček. Ne každý ho má ale rád. Leda obalovaný s bramborami a tatarkou. Což je ale pořádná kalorická bomba. Proto vám přinášíme nové květákové recepty, které vás přesvědčí, že ho lze zakomponovat do jídelníčku o poznání častěji.

Recepty z květáku jsou velmi pestré. Své o tom vědí lidé, kteří se rozhodli upravit svůj zdravý jídelníček a chtějí něčím nahradit přebytečné množství mouky. Věřte tomu, nebo ne, ale poměrně často se z něj dělá základ pro zdravou pizzu. A ani byste to nepoznali.

Proto, zkuste zatnout zuby a přeneste se přes to, že je květák nutné důkladně naporcovat a uvařit. (Což zrovna dvakrát nevoní.) Uvidíte, že tím významně obohatíte své menu a zároveň tím prospějete svému celkovému zdraví.

pexels johannes plenio 1227806 scaled

Hvězdu jménem květák a recepty z něj si představíme v dalších řádcích. Tak pokračujte ve čtení!

Jaký má květák přínos pro naše zdraví?

Hned na začátku se zaměříme na to, jaké látky v sobě květák má. Obsahuje například vitamín C, vitamín K, vitamín B6, mangan, hořčík a fosfor. Také je v něm spousta antioxidantů, které jsou důležité v boji proti oxidačnímu stresu, a vlákniny, která přispívá k normálnímu trávení. 

Vzhledem k tomu, že květák obsahuje jen omezené množství kalorií, jedná se o ingredienci, kterou by si měli oblíbit všichni zájemci o redukci hmotnosti. Jeho pravidelná konzumace také vede k normálnímu spalování. V neposlední řadě také obsahuje látky, u kterých byl prokázán pozitivní vliv na prevenci některých typů rakoviny. (Rakovina prsu, leukémie, rakovina kůže, rakovina prostaty a tlustého střeva…) A jak už jsme se zmínili, s jeho pomocí lze snadno nahradit celou řadu zdravých, ale i problematických potravin.

4 zdravé recepty z květáku

Gratinovaný květák

Budete potřebovat: 590 ml mléka, ¼ cibule, 1 bobkový list, 1 tymián, 75 g másla, 3 a ½ lžíce mouky, 1 hlávku květáku, špetku soli, 85 g sýru Gruyére, 1 lžičku brandy, špetku kajenského pepře, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, 70 g strouhanky, 1 lžíci pažitky

pexels alesia kozik 6631953 scaled

Nejprve si rozehřejte troubu na 200 °C. Následně si připravte zapékací nádobu, která bude mít objem 1,5 litru. (Klidně i trochu víc.) V rendlíku zahřejte máslo s cibulí, bobkovým listem a tymiánem. (Těsně pod bod varu.) Následně sejměte z plamene. V jiné nádobě rozpusťte 30 g másla a vmíchejte do něj mouku. Za stálého míchání ohřívejte po dobu dvou minut. Opět stáhněte z plamene. Zápražku přidejte do mléka a pořádně ji rozmíchejte. Vraťte směs na sporák a nechte ji za občasného míchání vařit po dobu 10 minut. Nakrájejte květák a dejte ho vařit do osolené vroucí vody. To by mělo trvat asi 5 minut. Vylijte vodu a květák dejte do zapékací misky. Přeceďte mléčnou omáčku, dochuťte ji solí a pepřem, muškátovým oříškem a kajenským pepřem, dejte do ní sýr, brendy a 15 g másla a přelijte ji přes květák. Ve zbylém másle rozmíchejte strouhanku, posypte jí květák a dejte ho péct na 25 minut.

Květákové pyré

Budete potřebovat: 1 hlávku květáku, 1 bramboru, 1 citron, sůl a pepř, olivový olej

Do hrnce dejte pařáček, podlijte ho vodou a dejte na něj nakrájený květák, nakrájenou oloupanou bramboru a jemně nakrájenou kůru z citronu. Přidejte sůl a pepř, zakryjte hrnec pokličkou a dejte všechno na 15 minut vařit. Jakmile je zelenina měkká, vezměte tyčový mixér, do hrnce (bez pařáčku a vody) nalijte olivový olej a umixujte hladkou směs. Podle potřeby můžete přidat malé množství vody, nebo sůl a pepř na dochucení.

Květáková rýže

Budete potřebovat: 1 velký květák, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, sůl, 2 lžíce petrželky, šťávu z ½ citronu

Odřízněte růžičky květáku a zbavte je co největší části stonku. Následně rozbijte hlavičky rukou, nebo za pomoci kuchyňského robota. (Směs by měla připomínat kuskus.) Na velké pánvi rozehřejte olej a orestujte na něm nakrájenou cibuli. Jakmile má cibule zlatohnědou barvu, přidejte k ní květák.

Aby měla příloha nějakou chuť, květák osolte. Následně restujte po dobu 5 minut. (Nezapomeňte na občasné míchání.) Nakonec do květáku přidejte citronovou šťávu a petrželku a můžete podávat.

pexels alesia kozik 6065185 scaledz

Květáková pizza

Budete potřebovat: 1 květák, ¼ hrnku strouhaného parmazánu, 1 lžičku italského koření, ¼ lžičky soli, 1 vejce, 2 hrnky strouhané mozzarelly; Omáčka na pizzu: 2 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, 1 cibuli, ½ hrnku kuřecího vývaru, 1 kg rajčat v plechovce, 1 lžíci hnědého cukru, 1 lžíci chilli vloček, sůl a pepř

Předehřejte si troubu na 220 °C. Také si vyložte větší plech pečicím papírem. Očištěný květák dejte do mixéru a rozbijte ho na jemnější kuskusovitou hmotu. Květák dejte do žáruvzdorné misky, přikryjte ji a dejte ji na 4-6 minut do mikrovlnné trouby. Mezi tím si připravte čistou kuchyňskou utěrku, do které dáte květák vychladnout.

Jakmile je květák dostatečně studený, pořádně ho omotejte látkou a vymačkejte z něj všechnu tekutinu. Pak ho dejte do misky a přidejte k němu parmazán, koření, sůl, vejce a 1 hrnek mozzarelly. Poté z této směsi udělejte základ na pečicí papír a dejte ho péct na 15 minut do trouby.

V průběhu pečení si připravte omáčku. Ve větší pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Na něm osmažte česnek a nakrájenou cibuli. Jakmile je cibule nazlátlá, do pánve přidejte vývar a nechte ho redukovat na polovinu. Do pánve přidejte nakrájená rajčata z plechovek, cukr, chilli a pepř. Vařte po dobu půl hodiny. Nechte vychladnout a rozmixujte dohladka. Na základ z květáku dejte omáčku a nasypte na něj zbývající hrnek mozzarelly. Podle chuti přidejte italské koření a pečte ještě 10 minut.

Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje informací

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower – 8 důvodů, proč jíst květák (anglicky)

https://foodnetwork.co.uk/search/?q=healthy-cauliflower-recipes&utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic – Recepty z květáku (anglicky)

 

Napsat komentář