Na co se připravit, než přejdete na veganství: Pro a proti

Pokud vám záleží na životech zvířat, je jen otázkou času, kdy vás osloví veganství. To ale není jediný důvod, proč se někteří lidé rozhodnou, že nechtějí jíst maso. Celkem často se stává, že vám od malička nechutnalo a myslíte si, že se bez něj dovedete obejít. Na co se ale máte při tak radikální změně připravit?

Lidé se považují za všežravce. To znamená, že kromě rostlinné stravy potřebují mít v jídelníčku i zdroje kvalitních bílkovin. Nejčastěji je získáváme z masa a mléčných výrobků. V poslední době se ale čím dál častěji hovoří o tom, že existuje i mnoho rostlinných zdrojů bílkovin.

Někteří se dokonce domnívají, že část živočišných bílkovin bychom měli nahradit těmi rostlinnými, protože na rozdíl od těch živočišných nemají negativní účinky. (Některé druhy masa obsahují hodně tuku, takže mohou přispívat k přibývání na váze a ke zvýšené hladině cholesterolu atd.)

veganství

Co z toho plyne? Konkrétně dvě věci. První je ta, že masožravci by měli do svého jídelníčku zařadit více živočišných potravin. Druhá je zase ta, že vegani musí dávat pozor na to, aby měli v jídelníčku zdroje vitamínů a dalších látek, které jim mohou po vyškrtnutí masa a živočišných výrobků chybět.

Na vše důležité o veganské dietě se ale podíváme níže.

Výhody a nevýhody veganské stravy

Předtím, než se podíváme na to, jak může veganské stravování vypadat, měli bychom se společně zaměřit na jeho výhody a nevýhody. Podle nich lze totiž celkem snadno zjistit, jestli je pro vás tento životní styl vhodný.

Mezi klady patří:

  • Vědomé stravování
  • Některé zdravotní benefity
  • Bohatá škála potravin
  • Podpora hubnutí
  • Nižší náklady na stravování
  • Udržitelnost pro planetu
  • Soucit ke zvířatům

Na druhou stranu, živočišné složky se nacházejí i tam, kde byste je nečekali. Proto si musíte číst při nákupech složení toho, co si dáváte do košíku. (A je docela možné, že to, co jste měli rádi, budete muset zcela vyřadit.) Také vám hrozí deficit některých důležitých vitamínů, minerálů atd. Počítejte i s problematičtějším stravováním venku a s odsuzováním.

veganství

Deficit důležitých živin

Veganské stravování má největší trhlinu v tom, že vám může způsobovat deficit některých pro život nezbytně důležitých živin. Což se může za nějaký čas projevit na vašem zhoršeném zdravotním stavu. Z toho důvodu je vhodné znát potraviny, které mohou jejich příjem stabilizovat. Případně vyzkoušejte doplňky stravy, které tyto látky obsahují.

Speciální pozornost věnujte:

  • Železu
  • Vitamínu B12
  • Vápníku
  • Vitamínu D
  • Zinku
  • Nenasyceným mastným kyselinám omega 3

Nejlepší veganské potraviny

Pokud jste na začátku cesty a nevíte, co si počít, určitě vám pomůže seznam veganských potravin, které můžete použít jako základ pro své recepty.

Patří mezi ně houby, tofu, tempeh, brambory, lilek, květák, ořechy a semínka, čočka, fazole a další luštěniny (například cizrna), řepa atd.

veganství

Pokud byste nevěděli, co s nimi máte podniknout, zkuste třeba:

  • Falafel (vyrábí se z cizrny)
  • Kari s kokosovým mlékem a květákem
  • Těstovinový salát se zeleninou (těstoviny ale musí být bezvaječné)
  • Brownies s avokádem
  • Veganskou zmrzlinu (z rostlinného mléka)

Pokud potřebujete nahradit maso v burgerech, skvělá je čočka, ze které je možné udělat karbanátky. Jak tedy vidíte, neskončíte po zbytek života na salátech. (Díky svým inovativním receptům navíc možná pozitivně ovlivníte stravovací návyky ostatních lidí ve vašem blízkém okolí.)

Jste pro veganskou stravu, nebo si raději dopřejete od všeho trochu?

Zdroje informací

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149636 – Vše o veganské dietě (anglicky)

https://www.verywellfit.com/health-benefits-and-risks-of-eating-vegan-4104567 – Výhody a nevýhody veganství (anglicky)

 

Napsat komentář